Blog & Novosti

Razmišljamo kritički i želimo da čujemo i tvoje mišljenje.

Dobar SWAG daleko se čuje


Uh, još jedna stres-loptica, reče svaki posetilac svake konferencije ikada. Za razliku od poklonjenog konja, poklonima koje dobijaju učesnici konferencije se i te kako gleda u zube. Jer takvi pokloni su možda najmanje – pokloni. Onu su pre medium koji govori mnogo o firmi koja ih poklanja. Zato ih treba pažljivo birati. To ne znači da svaki SWAG mora da bude apsolutno upotrebljiv godinama kasnije. Naravno da ne; tako nešto nije ni moguće.
25.juli 2019. / heapcon  / 2min /  Pročitaj više

OpenData inicijativa


Posle nekoliko meseci od kada smo pokrenuli OpenData inicijativu, imamo šta da podelimo. Prvi korak u našem planu je uključivao dva cilja - validaciju postojećeg skupa resursa, i pružanje nezavisnog mesta gde bi se objavljivali otvoreni podaci. Validacija je važna ne samo da bi ukazali koji resursi postoje (te mogu da se koriste), već i da ukaže na kvalitet podataka. Naime, nisu svi podaci otvoreni samo ako se mogu preuzeti. Naš validator procenjuje licence, format, mašinsku čitljivost resursa; i formira konačnu ocenu “zdravlja” resursa.
5.jun 2019. / ivana  / 2min /  Pročitaj više

Obrazovanje budućnosti


Program Dometi digitalizacije koji smo najavili krajem marta se bavi pitanjima zašto je digitalizacija važna, šta ona podrazumeva, kako se primenjuje i najvažnije ko bi sve trebalo njome da se bavi. Program smo koncipirali i izvodimo zajedničkim snagama sa Novom Iskrom. U okviru tog programa, realizovan je prvi panel pod nazivom Budućnost obrazovanja, polovinom aprila meseca. Široko formulisanog naziva, panel je imao za cilj da javnost bliže upozna sa procesom uvođenja informatike kao obaveznog predmeta u osnovne škole u Srbiji.
15.maj 2019. / jovana  / 1min /  Pročitaj više