UNICEF-ov Inovacioni Fond otvara konkurs za finansiranje tehnoloških startap kompanija

2 min read

UNICEF Inovacioni fond je upravo otvorio poziv za timove koji razvijaju rešenja iz domena veštačke inteligencije i mašinskog učenja kojima se poboljšava dostupnost digitalnih servisa u oblasti edukacije i zdravlja. Preko ovog konkursa, UNICEF-ov Inovacioni fond namerava da investira do $100.000 (po kompaniji) u vidu sredstava za rano finansiranje profitnih tehnoloških startap kompanija koje imaju potencijal da doprinesu čovečanstvu.

Traže se open-source projekte (prihvataju se i oni koji su spremni da postanu open-source) sa postojećim prototipom koji koristi mašinsko učenje (ML) ili veštačku inteligenciju (AI). Imamo do 100.000 dolara za svaki od takvih timova, i ne uzimamo vlasnički udeo u kompaniji prilikom investiranja. Želimo timove iz Srbije koji imaju jak tim osnivača i jasan put kako će poboljšati svoje okruženje.

Skoro 4 milijarde ljudi (od kojih su 29% starosti od 18 do 24 godine) nije povezano na internet, pa samim tim nemaju pristup digitalnim proizvodima koji bi mogli da im dramatično unaprede život. Pandemija COVID-19 posebno je naglasila ovaj digitalni jaz u zemljama, ali takođe i zaoštrila nejednakosti u pristupu javnom zdravlju i zdravstvenim uslugama za decu i adolescente, čime se dostupnost digitalnih platformi i usluga nametnula kao ključni prioritet. Napredak na poljima tehnologije i digitalnih alata na internetu, znači da obrazovnu, zdravstvenu i psihosocijalnu podršku možemo da pružamo bilo kad i bilo gde.

UNICEF-ov Inovacioni fond uspostavljen je specijalno da bi se finansirale tehnologije u povoju sa otvorenim kodom, koje mogu pomoći deci. Osnovna motivacija Inovacionog fonda jeste da pronađe „skupove“ ili portfolija inicijativa koje se bave najmodernijim tehnologijama – tako da UNICEF može da učestvuje na njihovom tržištu, obavesti se o ovim tehnologijama i pomogne da one doprinesu boljem životu za decu. Ulažemo u rešenja u okviru industrija čija je vrednost oko 100 milijardi dolara, kada su u pitanju najmodernije granične tehnologije: blokčejn, virtuelna i augmentovana stvarnost, mašinsko učenje i veštačka inteligencija.

Inovacioni fond naročito traga za rešenjima koja (se/su):

  • Bave izazovima kako bi se ubrzali rezultati za decu.
  • Optimizovana za okruženja oskudnih resursa (npr, slaba povezanost na internet, mobilni pristup).
  • Fokusirana na smanjenje, a ne na uvećanje nejednakosti.
  • Mogu da se sprovode na većem broju jezika, uključujući i manje jezike.

Krajnji rok za prijave je 2. avgust 2021. Link za prijavu: www.unicefinnovationfund.org/apply/unicef-innovation-fund-opportunity-ai-startups

Ukoliko vas zanima projekat i želite da saznate više informacija, to možete uraditi na sajtu UNICEF-a.