Hipkon Lajt

Ovo jednodnevno izdanje Heapcon konferencije je pokrenuto sa ciljem predstavljanja dostignuća i znanje domaće tehnološke i naučne scene. Nepouzdanost putovanja i otvorenih granica u 2020. godini su nas podstakle da pokažemo vrednost koju stvaramo unutar granica Srbije.

Kroz pažljivo probrane eksperte u svojim poljima, Hipkon Lajt ima za cilj da okupi i aktivira radoznale entuzijaste koji čine domaću IT scenu.

v1.0 – Počeci (2020)

Heapcon ima utkanu misiju da približi raznovrsna razmišljanja na tehnološke teme celom regionu. Sputani pandemijom, a ne pristajući na kompromis kvalitetu i na alternativu okupljanju uživo, organizovali smo tkzv. „light“ verziju konferencije.

Imali smo prilike da čujemo šta kada developer postane mator (Hooloovoo), pričamo o radu na daljinu (Nevena Sofranić) i slušamo o IoT uređajima (Dejan Bosanac). Važan uvid u energetski realizam nam je dao Milan Ćirković; dok je Danilo Krivokapić pričao o „hiljadama“ kamera koji prate našu svakodnevicu. Vladimir Trkulja se pita da li je Otvoreni kod samo ideologija, ili daje mogućnost za biznis.

Hipkon Lajt započeli smo jer nismo imali izbora. Na kraju tog dana, punog utisaka, razmenjenih informacija, kontakata  i ponovnih susreta, shvatili smo da je zapravo sjajna ideja.

Sva predavanja Hipkon Lajt v1.0 na YouTube

Pogledaj

V2.0 – Horizonti (2021)

Tema Hipkon Lajta Dva.Nula bila je „horizonti“, jer upravo to je ono što zajedno širimo kada se okupimo i uživamo u sadržaju koji ih pomera. 

Zadovoljstvo nam je bilo da stvorimo uslove u kojima će se domaća scena čuti glasno, gde ćemo moći da se fokusiramo na naše ljude i neverovatne stvari koje rade u našoj zemlji, a koje odjekuju svetom. Tada smo čvrsto odlučili da ćemo Hipkon lajt uvesti kao redovno prolećno izdanje Heapcon-a.

Drugu ediciju smo započeli pričom o etici u tehnološkom svetu (Igor Spasić), koje je išlo uz ruku sa etičkim hakovanjem (Jovan Šikanja). Zanimljivo je bilo čuti vezu između tanga i preduzetništva (Relja Dereta). Važno je čuti i šta je zaista QA (Milanka Matić), gradnji timova (P. Atanasovski), kao i da li je menadžer saveznik na projektu (Tanja Petrović). Iako je fokus Hipkon lajta na ne-tehničkim temamam, provukla su se predavanja o AWS Lambdama (Zuehlke) i RxJs (Miloš Vučković).

Sva predavanja Hipkon Lajt v2.0 na YouTube

Gledam odmah