Intervju: Kako je nastao Java Spejs

3 min read

Ova godina je, pored velikih izazova, u Heapspace-u obeležena novim projektima koji su oživeli. Izuzetno smo ponosni što nastavljamo da stvaramo i pružamo prilike domaćoj publici. Jedan od novih projekata je i Java Spejs koji je pokrenuo Filip Vujić. Sa njim pričamo o samom nastanku projekta, kao i šta nam on donosi.

Zdravo Filipe! Java Spejs – nov projekat, nova priča i nova prilika. Kako je sve krenulo i koja je tvoja motivacija da pokreneš ovakvu inicijativu?

Zdravo Katarina! Ideja o ovom projektu je u velikoj meri rezultat lične potrebe za neformalnom edukacijom, druženjem i usavršavanjem. Tokom studentskih dana, imao sam veliku želju da redovno posećujem Java događaje. Nažalost, prilike su bile retke, a teme prilagođene nivou znanja nekoga ko već ima solidno radno iskustvo. Iako je generalno bolje slušati nešto što ne znate, nisam se osećao da učim stvari koje su relevantne za nivo znanja na kom sam bio. Ta praznina između mog znanja i “stvarnog” sveta se nije smanjivala. Na primer, koliko god dobro da svirate gitaru u sobi, znate da to nije lajv svirka.

Prošle godine mi se, kao u crtanom filmu, upalila lampica “zašto ne bih sam pogurao stvaranje takvih događaja?”. Plan se brzo zakomplikovao sa planiranjem predavača, kanala komunikacije, nalaženjem tima itd. Srećom, postoji organizacija koja ima iste ideje, energiju, motivaciju, projekte… Heapspace! Udruženim snagama, ideja je ubrzo postala realnost i upravo smo u procesu organizovanja našeg prvog onlajn mitapa!

Kako će se Java Spejs razlikovati od ostalih omladinskih projekata? I kome je projekat namenjen?

Java Spejs je projekat namenjen studentima i početnicima koji se interesuju za Java tehnologije, ili koji planiraju svoj prvi korak u poslovni svet. Cilj nam je da iskustva i prakse poslovnog sveta približimo studentima i podstaknemo njihov razvoj. Teme koje ćemo pokrivati će biti naravno tehničke prirode, ali takođe želimo i da prenesemo važnost soft skilova, timskog rada i zdravog majndseta.

Koji je tvoj lični cilj za ovu godinu?

Ove godine mi je cilj da se uspešno predstavimo studentima i bolje razumemo šta im je potrebno. Radimo na tome da kroz razgovore, ankete i saradnje uspostavimo komunikaciju kako bismo čuli njihove predloge i potrebe. Verujem da ćemo se do kraja godine uhodati i prilagoditi aktivnosti za naredni period. Što se baš baš ličnih ciljeva tiče, sve je ovo van moje zone komfora, a to znači da ima dosta prostora za učenje i napredak 🙂

Šta možemo da očekujemo u okviru budućih aktivnosti?

Ideja ima puno! Kada okolnosti dozvole, imamo planove za oflajn mitape sa različitim formatima, a kasnije pojedinačne i timske radionice, simuliranje hakatona itd. U tajnosti se krčka i ideja o mentorskom radu ali pssst! Nećemo još o tome 🙂

Da li želiš još nešto da nam poručiš? 🙂

Imam! Ne bih da zvučim kao starac Fočo od stotinu ljeta, ali bih poručio nešto mlađim kolegama i koleginicama koji se tek susreću sa IT-jem i studentskim svetom.
Idite na hakatone koliko god mislili da ništa ne znate, smislite neku ideju i probajte da je realizujete sami ili sa nekim, radite na sebi, radite sa mentorom, pitajte za pomoć, uživajte u učenju, volontirajte, posećujte događaje koji vas interesuju… Postoji čitav svet van fakulteta, nemojte ga se plašiti. Probajte što više i pronađite sebe.

Toliko od mene 🙂

PS:

Prvo Java Spejs okupljanje se dešava uskoro i prijave su otvorene! Ovde možete videti sve detalje.

Vidimo se!

Podelite na platformi po izboru!

Ostalo:

DigiTalk Konferencija: Preuzmi kontrolu i promeni pravila digitalne igre

DigiTalk Konferencija: Preuzmi kontrolu i promeni pravila digitalne igre

Digitalk Konferencija, pod sloganom „Promeni pravila, preuzmi kontrol…

Pročitaj
Heapcon ’22. u brojkama

Heapcon ’22. u brojkama

I bi Heapcon 2022. Nakon dvogodišnje pauze veliki Heapcon, dvodnevna konfer…

Pročitaj
Hajde da pričamo o ženama u IT industriji!

Hajde da pričamo o ženama u IT industriji!

Kako bi najavio temu o kojoj će pričati na svom TED govoru, Šon Ačor objašn…

Pročitaj
SparkMe konferencija objavljuje prvi talas govornika

SparkMe konferencija objavljuje prvi talas govornika

Stižu zanimljive vesti od SparkMe konferencije, jednu od najvećih poslovnih…

Pročitaj
Pročitaj sve