Voxxed Days Belgrade

Organizovali smo tri izdanja Voxxed Days Belgrade konferencije od 2015. do 2017. godine. Kao nosioci Devoxx licence, pokrenuli smo serijal ovih konferencija u našem regionu.

Smatrali smo da naš region zaslužuje jednu kvalitetnu tehnološku konferenciju. Zadali smo sledeće ciljeve:

  • doživljaj konferencije mora biti kvalitetan koliko god je moguće
  • teme konferencije su različite – ne bavimo se samo jednom tehnologijom
  • obavezno je uključivanje domaćih umetnika, podrška domaćim proizvođačima
  • mora biti i zabavno 🙂

Verujemo da je konferencija odlično mesto gde se može čuti o novim idejama, ali dobiti novi pogled na pređašnja iskustva i znanja. Neprocenjiva je prilika da se uživo sluša, a potom diskutuje o nepresušnom broju tema koja se tiču razvoja softvera i svih implikacija tehnologija na društvo.

VDB 2015

Prva Devoxx konferencija na Balkanu je održana u Muzeju Jugoslovenske kinoteke. Time je postavila Srbiju na mapu najvećih evropskih dešavanja u oblasti tehnologije.

Konferencija se nastavila na misiju organizacije – da okuplja sve one koji posluju u okviru IT industrije, programere i preduzetnike, startup entuzijaste i jednostavno, sve one koji su zaljubljeni u tehnologiju.

Program konferencije je obuhvatao tri paralelne trake predavanja, radionice, studije slučaja i nezaobilazni „networking“. Teme su bile raznovrsne: Server Side Java, JEE, arhitektura softvera, microservisi, relacione baze, graph-baze, Cloud rešenja, Big Data, NoSQL, Web & HTML, JavaScript Mobile, JVM, IoT, skaliranje softvera, prikaz frameworka, metodologije izrade softvera, razvoj igara, startup, kao i mnoge druge.

Ko je sve pričao na konferenciji? Ludovic Champenois i Mandy Waite (Google Cloud platforma), Iulian Dragos (Typesafe, predvodi Spark tim, uključen u razvoj Skala programskog jezika). Tu su bili i Juergen Hoeller (suosnivač frejmworka Springa), Simone Bordet (HTTP2, Jetty i Comet), Bogdan Kecman (MySql stručnjak)… Od ostalih tu su bili i: Patrick Baumgartner (graf baze); Lukas Eder (JOOQ framework); Stéphane Landelle (Skala i Gatlig). Naravno, na konferenciji kao ovoj su uvek prisutni ‘advokati’ tehnologija iz poznatih firmi, pa su tu bili i Bruno Borges i David Delabassee iz Oracle-a, Markus Eisele is RedHat-a itd.

Grafičku temu konferencije nam je postavio poznati ilustrator, Bob Živković.

VDB 2016

Drugo izdanje Voxxed Days Belgrade je nastavilo istim tempom. Tema je sve vezano za tehnologiju i IT, od biznisa (preduzetništvo, digitalne inovacije), preko softvera (big data, programski jezici i frameworks, mobilni uređaji), tehnologija koje menjaju način života (VR, AI, Internet of Things, robotika), arhitekture (cloud, API, mikroservisi), itd. Glavne zvezde događaja su bile poznate ličnosti iz najvećih firmi koje su se obraćale publici serijom jednosatnih predavanja.

Na četiri pozornice predavanja su održale poznate ličnosti kao što je Scott Amyx, jedan od 10 najboljih svetskih predavača u 2015. godini i dobitnik nagrade „Cloud&DevOps“ za 2016. godinu sa temom o IoT tehnologijama. O neverovatnim načinima kojima se podstiče kreativnost u Pixaru govorio je Antoni Kristov, dok je Karolina Lewandowska predstavila flat organizacionu kulturu njene kompanije Google.

Ukupno je bilo preko 90 priznatih IT stručnjaka iz renomiranih svetskih kompanija kao što su Amazon, Google, Pixar, JetBrains, Atlassian, RedHat, Pivotal, Yammer i IBM, ali i Endava, Nordeus i druge domaće firme. Upravo jedan od razloga zašto vredi prisustvovati događaju je mogućnost da se porazgovara sa nekim od predavača.

Neke od programerskih tema bile su: „40 saveta za Spring u IntelliJ Idea“, „NoSQL je laž“, „Angular Typescript i RequireJS“, „Haskell on Rails“, „Budućnost Swifta“ i mnoge druge. Preduzetnicima i ljubiteljima tehnike su bile zanimljivije teme: „Hardverski protiv softverskih startapa“, „Pametna rasveta“, „MQTT“, „Payoneer rešenja za Ecommerce“, „IoT protokoli“ i desetine drugih.

Kuriozitet je da su jedino u Beogradu Voxxed Days trajali 72 časa!

Grafičku temu je odredio Aleksa Gajić, strip-autor iz Beograda.

VDB 2017

U oktobru 2017. je održana treća po redu internacionalna programerska konferencija u Beogradu. Na ovoj konferenciji obrađene su neke od najaktuelnijih tema iz sveta programiranja, kako teorijskih koncepata i filozofskih glavolomki, tako i praktičnih projekata i proizvoda. Program konferencije se sastojao iz dva dela – sajamskog i prezentacionog. Dok je sajamski deo bio više komercijalnog karaktera, prezentacioni deo sastojao se iz prezentacija, predavanja i demoa konkretnih projekata.

Izdvojili bismo predavanja koja su održali: Aysylu Greenberg (Google, „Migracija bez downtimea), Rustam Mehmandarov (Computas, „Nedostatak Wi-Fi bezbednosti“), Rafał Legiędź (Solidbrain, „Uronite u holografski svet sa HoloLensom“), Zoltán Németh (IBM, „Kako ne raditi DevOps“), Chris Ward (Gregarious Mammal, „Da li smo svi osuđeni na propast i šta možemo učiniti u vezi sa tim?“) i George Mandis („Više od muzike: Mali kompjuteri, JavaScript i MIDI“).

Veliko finale konferencije je bila panel-diskusija „Mythbusting AI“, na kojoj su učestvovali David Parnas, Chris Heilmann i Branislav Selić. To je bila jedinstvena prilika slušati uživo Davida Parnasa, softverskog pionira, koji je razvio koncept skrivanja informacija u modularnom programiranju, što je danas važan element objektno orijentisanog programiranja. Takođe je poznat po svom zalaganju za preciznu dokumentaciju.

Hrabro dizajnersko skretanje ove godine je izradio Nemanja Jehlička – poslednji projekat pre nego što je nastavio svoju karijeru u Nike.

VDB -> Heapcon

Nakon tri godine organizovanja konferencije pod Voxxed Days brendom, odlučili smo da dalje nastavimo sami. Od prve konferencije je bilo jasno da smo prerasli lokalne okvire koje je nametnuo brend; dok s druge strane nismo u mogućnosti da porastemo do Devoxx veličine. Preimenovali smo konferenciju, ali je sve drugo ostalo isto: fokus na kvalitet, sadržaj, doživljaj. Sve to sa idejom da naš region zaslužuje kvalitetnu tehnološku konferenciju.