Saveti za juniore koji traže posao – III deo

2 min read

Kao što sam najavila u tekstu Saveti za juniore koji traže posao – II deo, Marko Ivanović je na Java Spejs Mitapu #7 posebnu pažnju posvetio Bad business buzz slang-u, čemu posvećujemo poseban tekst.  Da poslušate taj deo Markovog predavanja, premotajte na 1:25:00

Kako Marko navodi, to je njegov lični stav koji se poklapa sa većinom ljudi. U pitanju je „tendencija da postoje ti buzz slang-ovi, odnosno zvučne reči, termini koji pogrešno prenesu poentu, a zapravo imaju dobru poentu“.

Marko je izdvojio njemu omiljene:

Legacy projekti – nije matora tehnologija

Na kakvom god projektu počnete da radite tokom narednih 6 meseci kod koji ste vi zapisali je zapravo vaš legacy. Legacy kod zastarevaju po nekoj statistici između 6 meseci i godinu dana.

Često su korisni, lako naučite kako ne treba raditi stvari.

U onom momentu kada je projekat nastao, morate razumeti da je u tom momentu pod tim okolnostimai  sa tim resursima taj projekat je nastao. 

Nisu nužno zlo, i vi pravite kod posle kratkog vremena

Continuous improvement

Ne odnosi se na naše konstantno učenje, već da su continuous improvement zapravo amplitude. Vi učite nešto novo, ili učite po potrebi za neki projekat ili vas jednostavno interesuje, stignete do prezasićenja i onda menjate fokus. Date sebi vremena da to što ste naučili sazri kroz neko iskustvo ili praksu. Ne mora nužno da znači da kontinuirano radite na tome.

 

Learn from mistakes 

Budite psihički i fizički spremni da pravite greške. Nećete iz prve ispuniti cilj. Prvo treba da probate, da radite na sebi da biste postigli cilj. Primena vašeg znanja u praksi, sama praksa vam daje uvid kako treba da razvijate svoje znanje

Na biološkom nivou mozak se isključuje 

Ljudi nikad ne rade refleksiju na greškama, nego motivacija iza toga jeste uspeh. Ako definišete cilj i podelite jasne korake šta ćete da učite, šta ćete da iskusite, i kako završavate te korake, bez obzira pravili greške ili ne, sami sebe ćete motivisati tako što ćete ostvariti progres ka tom cilju.

Budite spremni da pravite greške je bolji izraz. 

Nemate izgovor – komfor zona je loša

Poenta iza toga je da u komfor zoni je samosagledavanje.

Nikad nećete konstantno učiti

Mora da postoje momenti refleksije i odmora, bitno je da se luče hormoni zadooljstva 

Komfor zona je mesto gde se osećamo dobro zato što znamo koliko smo naučili i napredovali i kako mi rastemo raste i ona

Nije nešto loše već je nešto gde se povlačimo i pokušavamo da analiziramo sebe gde se nalazimo i definišemo sledeći korak koji će nas gurati u zonu rasta.

Pulsiramo između komfor zone i zone rasta

Soft skills – People skills ili nontechnical skills

Dolaze više do izražaja baš zbog tog rada sa ljudima, svakodnevno potrebne da biste normalno funkcionisali 

Best practices

Dovoljno dobre prakse, dovoljno učestalo korišćene i primerom dokazane da mogu da se primene na veliki broj slučajeva

Na kraju predavanja Marko je preporučio i par knjiga iz kojih ćete naučiti korisne stvari a koje se ne uče u okviru fakulteta.

This site is registered on wpml.org as a development site.