Saveti za juniore koji traže posao – I deo

5 min read

Kako sam počela da slušam predavanje Nikoline Božanović na Java Spejs Mitapu #7, jedna misao me je sve više stezala – čoveče, pa teže od učenja bilo kog programskog jezika jeste zaposliti se kao junior bilo kog programskog jezika!!! Daj da što pre obavestim onu moju armiju poznanika koja želi da se prekvalifikuje u programere zbog tu-su-pare! Zašto im to niko odmah ne kaže!?

Na svu sreću, Nikolina je optimističnija od moje podsvesti, a zahvaljujući radnom iskustvu koje ima u ljudskim resursima, zna koje tačno informacije treba da pruži da bi jednom junioru/juniorki olakšala proces zapošljavanja. 

U nastavku ću pokušati da izdvojim ključne poruke Nikolininog predavanja. Vama svakako predlažem da ga poslušate na našem YouTube kanalu. Samo predavanje traje 25.50 minuta, nakon čega je Nikolina odgovarala na pitanja sve do 58 minuta. 

Junior sa iskustvom – ko je to?

 

Sigurna sam da ste bar jednom naišli na ovaj, ili sličan, meme na temu neophodnog iskustva pri zapošljavanju. Smešno je. Svaki put. Mislim na meme

Međutim, istina je da zapravo postoje kompanije koje zapošljavaju juniore.  Kako junior nije samo: “osoba koja nema nikakvo iskustvo a ima određene veštine i volju da dalje uči i razvija se”, u poslednje vreme koristi se termin – “junior sa iskustvom”.

Junior sa iskustvom – ko je to? 

Nije nužno neko ko je imao formalno iskustvo u okviru neke kompanije i radio je na određenim projektima,  već neko ko je to iskustvo proaktivno sam stvorio. Neko ko je stvorio okolnosti u okviru kojih je mogao da pokaže svoje veštine i znanje. Kada se prijavljujete za neki posao, poželjno je da istaknete projekte koje ste samostalno radili.  – objasnila je Nikolina.

Šta oni (HR) hoće da čuju od mene? 

Konkurisali ste za posao na poziciji juniora, i sada se treba kvalitetno pripremiti za intervju. Nikolina ističe da se najviše puta susrela sa nedoumicom kandidata: “Šta oni hoće da čuju od mene?”.

Nema tačnog odgovora. Pravi odgovor jeste da svi radimo na istoj stvari. Nema jedne i druge strane, jer je i kompaniji i vama isti cilj – da prava osoba dođe na pravo mesto u okviru kompanije. Talenat i skill set koji ta osoba donosi treba da bude odgovarajući za tu kompaniju, a takođe da kompanija može toj osobi da pruži to što joj je potrebno.

Kako da predstavim sebe?

Umesto ovog, važno je da sebi odgovorite na sledeća pitanja:

  1. Šta je ono kako želim sebe da predstavim da bi oni shvatili ko sam ja ustvari?
  2. Šta zapravo želim da oni čuju o meni, a ne šta oni hoće da čuju od mene?

Kako treba da sredite LinkedIn profil i radnu biografiju nećete čuti u ovom izdanju Java Spejs Mitapa, i sama Nikolina podseća da te savete možete čuti od Tamare Popadić koja je držala predavanje “Prvi intervju” na  Java Spejs Mitapu #2

Važno! – poslodavci obavezno gledaju vaš LinkedIn profil! 

Faze pri zapošljavanju

…su mnogo više od “Video sam oglas – sastavio CV –  šaljem i čekam da me pozovu”

Ukoliko te zanima isključivo ova tema, počinje od 9.58 minuta. 😉

U ovom delu Nikolina objašnjava – cilj HR intervjua jeste da se vidi kakve osobine i vrednosti neko donosi,  šta može da donese u tim, i koliki je potencijal.

Sve je to super, ali daj nešto konkretno.

Konkretno:

  1. Koja je tvoja najveća mana – šta da odgovorim?
  2. Šta da odgovorite umesto onog teksta koji druga strana želi da čuje?
  3. I vi procenjujete – koja pitanja bi bilo dobro postaviti poslodavcu?

 

Njihovo veličanstvo – Vrednosti

Šta su vrednosti, narodski rečeno, odnosno u ovom slučaju Nikolinski rečeno – Naši putokazi i glavna uverenja koja nas vode kroz donošenje odluka, koji usmeravaju naše akcije, boje odluke i pomažu u tome kako da postavimo dalje ciljeve u životu. 

Međutim, nisu vrednosti nešto što se odnosi samo na juniora. Svi mi pristupamo zapošljavanju sa jasno definisanim vrednostima, razlika je u tome – može li junior sebi da priušti posao u skladu sa njegovim vrednostima, a da na posao ne čeka godinama?

Nikolina ukazuje da je u ovoj situaciji potrebno pronaći balans i raspodeliti vrednosti u četiri kategorije. Po tvojim standardima, šta je to što kompanija i ljudi tamo:

  1. Moraju da imaju
  2. Bilo bi lepo da imaju
  3. Ok je da imaju
  4. Nikako ne smeju da imaju

Ukoliko tek treba da definišete šta je vaša vrednost, upitajte sebe  – Šta, ali i zašto je meni to važno? Do odgovora možete doći tako što ćete sa interneta preuzeti spiskove karijernih vrednosti i sa njih izbaciti one koje vam nisu važne, sve dok ne svedete vrednosti na jednu ili dve osnovne. 

Zašto su vrednosti važne i šta je na kraju Nikolina poručila najbolje je da čujete od nje same na snimku Java Spejs Online Mitapa #7, a od 26.19 minuta počinje onaj “sočni deo” – odgovori na pitanja, poput:

Kako da dođem do prakse i rada u firmi?

​Koliko se vrednuju bedževi na Linkedin-u, npr. za uspešno urađen kviz iz React-a?

Da li vrednosti, osim na razgovoru, treba navesti i u CV-ju? 

U kolikoj se meri gleda Linkedin profil kandidata tokom procesa regrutacije?

Koliko praktikanti i osobe koje se muče da nađu prvi posao treba da se drže svojih vrednosti?

Koje su teme koje kompanije traže od praktikanta/juniora, a one se ne prelaze na fakultetima?

Da li se prilikom selekcije za praksu vrednuje portfolio?

Da li postoji baza podataka na kojoj su sve kampanije koje su potencijalni poslodavci, kako bi stvorili ideju o tome gde sve u teoriji možemo da radimo ili da tražimo praksu?

Sada kada ste postali bogatiji za mnoštvo korisnih saveta, želim vam da pokidate na sledećem razgovoru za posao! U narednom blogu objaviću predavanje Marka Ivanovića iz kompanije Zuhlke. Bogato je korisnim smernicama i uvidima, pa zaslužuje posebnu pažnju. 

 

Nema kraja bez poziva na akciju! Zato vas pozivam da nam date predloge tema koje biste voleli da čujete na predstojećim Java Spejs Mitap-ovima. Ukoliko biste voleli da podelite svoje znanje i iskustvo, ili znate nekoga čije predavanje treba daleko da se čuje, popunite, odnosno prosledite ovaj upitnik