Loading Events
This event has passed.

15.07.2020 s početkom u 18 h i trajanjem od 1h, okupljamo se na trećem po redu online Open Data meetupu, oko teme “Aktuelno u Open Data”. Naši gosti su Marko Kažić i Katarina Kosmina.

Na ovom okupljanju pričaćemo o aktuelnostima u okviru otvorenih podataka, na čemu trenutno rade naši gosti.
Agenda
18:00 – 18:05 Uvod u meetup
18:05 – 18:25 Katarina Kosmina, Q&A
18:30 – 18:50 Marko Kažić, Q&A
18:55 – 19:00 Kraj diskusije
Meetup ovog puta realizujemo putem Streamyard platforme, detalje oko lakog pristupa šaljemo nakon prijava.
Katarina Kosmina, Koordinatorka projekata u domenu Open Data i digitalne transformacije u UNDP-u. Katarina smatra da podatke može da otvara svako od državnih institucija koje su među prvima počele to da rade do privatnih kompanija, ukoliko im ne ugrožava poslovanje. Akademski sektor, pogotovu kada su istraživanja finansirana od strane države, mediji – posebno istraživački mediji, nevladinie organizacije – npr. ako rade crowdsourcing podataka sa građanima.
Marko Kažić, Osnivač Zamphyr pokreta za slobodno obrazovanje, Marko smatra da je lični suverenitet možda najbitnije pitanje ovog veka, a otvoreni podaci su deo naše borbe za pravedno društvo. Bez otvorenih podataka, ostajećemo i bez uvida u podatke, (p)ostaćemo ranjivi na njihovo interpretiranje od strane onih kojima pravedno društvo nije cilj.
Na onilne okupljanju nastavljamo priču o aktuelnostima iz sveta otvorenih podataka.
————————–
U okviru Heapspace organizacije, Open Data je inicijativa za unapređenje postojećih skupova otvorenih podataka Republike Srbije i uspostavljanje platforme za lakšu objavu novih skupova. Pomno pratimo dešavanja u vezi sa otvorenim podacima.
Domaćini ove diskusije biće Igor Spasić i Marija Savić, Support team: Iva Jovanović i Filip Vujić.
Pozivamo vas da nam se pridružite i čujete ne samo aktuelnosti u oblasti Otvorenih podataka već i drage goste koju su dali veliki doprinos u oblasti otvorenih podataka.
Za sva dodatna pitanja u vezi sa dešavanjem pišite nam na info@heapspace.rs