Obrazovanje budućnosti

15.maj 2019. / jovana  / 1min

Program Dometi digitalizacije koji smo najavili krajem marta se bavi pitanjima zašto je digitalizacija važna, šta ona podrazumeva, kako se primenjuje i najvažnije ko bi sve trebalo njome da se bavi. Program smo koncipirali i izvodimo zajedničkim snagama sa Novom Iskrom.

U okviru tog programa, realizovan je prvi panel pod nazivom Budućnost obrazovanja, polovinom aprila meseca. Široko formulisanog naziva, panel je imao za cilj da javnost bliže upozna sa procesom uvođenja informatike kao obaveznog predmeta u osnovne škole u Srbiji.

Učesnici panela bili su predstavnici fondacije Petlja, Inicijative Digitalna Srbija, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost“. Različite perspektive govornika su dovele i do žive diskusije tokom panela, uz istaknuto učešće Marka Kažića iz publike, jednog od zagovornika koncepta slobodnog obrazovanja.

Informatika je uvedena kao obavezni predmet osnovcima koji su u školskoj 20172018 krenuli u 5. razred, te će u tekućoj 2019. godini oni završiti prve dve godine prema postojećem kurikulumu. Tokom panela, najviše pažnje su privukla dva pitanja: jedno se odnosilo na “mešanje” privrede u novine koje se unose u formalno obrazovanje, i drugo koje se ticalo postignutih rezultata za ove prve dve godine učenja informatike.

Pozivam vas da preslušate ovu živu diskusiju na Facebook stranici Nove Iskre.

  • Podeli: